Letselschade door uitglijden, struikelen of vallen

Wie is aansprakelijk?
Uitgegleden, gestruikeld of gevallen in huis, op werk, op straat of ergens anders? En is dat de schuld van een ander? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. In welke gevallen is een ander aansprakelijk en in welke gevallen niet?
Uitglijden, struikelen of vallen bij een ander
Uitglijden, struikelen of vallen kan gebeuren bij iemand thuis. Of ergens anders, bijvoorbeeld in een winkel, sportschool of bioscoop. Heeft u het letsel opgelopen doordat iemand een gevaarlijke situatie thuis heeft, niet voldoende onderhoud heeft gepleegd of nalatig/onzorgvuldig is geweest met opruimen? Dan is diegene aansprakelijk voor uw letselschade.

Het uitglijden, struikelen of vallen kan onder andere komen door:
Een bepaalde voorwerp/materiaal/gereedschap op de vloer die u niet zag en daar ook niet hoefde te verwachten
Een vloer die naar omstandigheden te gebrekkig, glad of ongelijk was
Een voorwerp dat losschoot en op u ten val kwam
Een onverwachts openstaande luik of raam
In al die gevallen is de eigenaar of bezitter van het gebouw aansprakelijk voor uw letselschade. De bezitter of eigenaar van de “opstal” kan dan aansprakelijk worden gesteld, mits er geen sprake is  van een uitzondering.
Uitglijden, struikelen of vallen buiten op straat
U hebt mogelijk ook recht op de vergoeding van uw letselschade, als u iets breekt en gewond raakt omdat u bent gestruikeld over een stoeptegel of gat in de weg.

De wegbeheerder kan aansprakelijk zijn voor de letselschade. Dat is bijvoorbeeld de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat. De wegbeheerder is namelijk verplicht om te zorgen voor voldoende en goed onderhoud aan wegen, fietspaden, voetpaden en viaducten. Zij moeten er ook voor zorgen dat er geen gevaarlijke situaties op wegen ontstaan. Doen zij dat niet, dan kan de schade op de wegbeheerder verhaald worden.
Gemeente niet altijd aansprakelijk
De gemeente kan niet altijd aansprakelijk gesteld worden. Een voetganger dient namelijk ook zelf op te letten op scheve en losliggende stoeptegels. Had de gemeente niet kunnen weten van de onveilige situatie van de weg? Of had zij geen tijd om het te herstellen? Dan is de gemeente niet aansprakelijk.

Of een stoeptegel een gevaarlijke situatie veroorzaakt, hangt af van de omstandigheden. Rechters beoordelen of de weg op stoep aan de eisen voldoet. Er wordt gekeken naar het gebruik van het wegdek en hoe groot het gevaar is bij het gebruik daarvan.
Uitglijden, struikelen of vallen op het werk
Veel werknemers lopen letselschade op doordat ze uitglijden, struikelen of vallen op het werk. Bijvoorbeeld over materialen, gereedschappen, olie of ander afval op de werkvloer.

De Arbowet regelt dat de werkgever juridisch verplicht is om er alles aan te doen om een veilige werkplek te bieden en schade en letsel te voorkomen. De werkgever heeft een vergaande zorgplicht. Wilt u meer weten over aansprakelijkheid van uw werkgever voor een bedrijfsongeval? Ga dan naar: Bedrijfsongevallen.

Als u op uw werkplek letsel oploopt door uitglijden, struikelen of vallen, dan is uw werkgever bijna altijd aansprakelijk voor uw letselschade. Zelfs als uw werkgever daar niets aan kon doen.

Gratis advies: neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor gratis advies! U kunt ons bereiken tijdens kantooruren op nummer 074 357 4994 of vul ons contactformulier in.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.