Letselschade in het buitenland

Welke rechten heeft u?
Een ongeval of een medische fout kan ook in het buitenland voorkomen. Loopt u letselschade op in het buitenland? Dan is het recht van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden van toepassing. Dit wijkt meestal af van het Nederlandse recht.

Onze specialisten helpen u graag als een ander land aansprakelijk gesteld kan worden voor de letselschade.
Verkeersongeluk in het buitenland
Heeft u tijdens een aanrijding in het buitenland letsel opgelopen? Dan is in principe het recht van toepassing van het land waar het verkeersongeval heeft plaatsgevonden.

Gelukkig hoeft u vaak niet meteen een buitenlandse advocaat in te schakelen. In de Europese Unie is namelijk de WAM-richtlijn van toepassing. Door deze richtlijn kunt u uw letselschade claim gewoon in Nederland indienen. Dit voorkomt onder andere taalbarrières. De letselschadeclaim wordt wel gewoon naar buitenlands recht afgehandeld.
Nederlands recht als u door een ‘Nederlandse’ auto bent aangereden
Het zit anders als u in het buitenland aangereden bent door een auto met Nederlands kenteken. In dat geval is Nederlands recht van toepassing.
De schadeverzekering inzittenden (SVI)
Heeft u een schadeverzekering voor inzittenden?  Dan heeft u na een ongeval in het buitenland met een buitenlandse auto de buitenlandse verzekeraar niet nodig. De Nederlandse verzekeraar regelt dan vaak de letselschade naar Nederlands recht. Uw eigen inzittendenverzekeraar betaalt dan uw schade en verhaalt het betaalde schadebedrag dan weer op de buitenlandse verzekeraar.

Gratis advies: neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor gratis advies! U kunt ons bereiken tijdens kantooruren op nummer 074 357 4994 of vul ons contactformulier in.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Zorg voor bewijsstukken
Het is belangrijk dat er een ongevalsrapport wordt gemaakt en dat goed beschreven staat wat er is gebeurd. Verzamel namen van getuigen, maak foto´s en bezoek zo snel mogelijk de (huis)arts om uw opgelopen letsel vast te laten leggen.

U kunt het bedrijfsongeval ook melden bij de bedrijfsarts. Het is verstandig om deze melding schriftelijk te doen, zodat u achteraf kunt bewijzen dat uw werkgever op de hoogte is gesteld.
Verjaringstermijn bij letsel door bedrijfsongevallen of beroepsziekte
Het is verstandig om op tijd te zijn met het aansprakelijk stellen van de werkgever. De rechtsvordering op de tegenpartij verjaart namelijk na 5 jaar. In geval van beroepsziekte begint de verjaringstermijn pas te vanaf het moment dat je te weten komt dat je door je werk gezondheidsschade of letselschade hebt opgelopen.
De gevolgen van een medische fout: wanneer een schadevergoeding?
Het is belangrijk om stil te staan bij de consequenties die er voor u zijn. Een arts kan een medische fout hebben gemaakt, terwijl er geen sprake is van schade. In zulke gevallen is de betreffende arts weliswaar aansprakelijk, maar is er geen recht op schadevergoeding omdat er geen sprake is van schade door de fout. Aan de andere kant, kunt u door een medische fout schade lijden die u tijdelijk of levenslang hindert. In dergelijke gevallen heeft u bij een medische fout dan ook recht op een schadevergoeding.
Verjaringstermijn bij medische fouten
Het is verstandig om op tijd te zijn met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij als u letsel heeft opgelopen door een medische fout. De rechtsvordering op de tegenpartij verjaart namelijk na 5 jaar, nadat u bekend bent geworden met de aansprakelijke partij.