Overlijdensschade

wie krijgt een schadevergoeding?  
Wanneer een slachtoffer door een ongeval komt te overlijden, kunnen de nabestaanden schade lijden. Overlijdensschade is de schade die nabestaanden kunnen verhalen omdat de overleden persoon niet meer in staat is hen te onderhouden of te verzorgen. Als een derde partij daarvoor aansprakelijk is, hebben nabestaanden recht op een schadevergoeding.
Schadevergoeding: alleen voor echtgenoot en minderjarige kinderen
Niet alle nabestaanden van de overledene hebben recht op een schadevergoeding. Welke nabestaanden schade kunnen verhalen, is vastgelegd in de wet. Kort gezegd hebben de wettige echtgenoot van de overledene en de minderjarige kinderen recht op vergoeding van overlijdensschade.
Alleen vergoeding voor materiële schade
Alleen de materiële schade  komt voor vergoeding van overlijdensschade in aanmerking, zoals:
begrafeniskosten
vergoeding van misgelopen levensonderhoud
vergoeding van huishoudelijke hulp
verzorgings- en opvoedingskosten
De hoogte van de overlijdensschade
Het is niet eenvoudig om de hoogte van de overlijdensschade te berekenen. Er wordt gekeken hoeveel geld er nodig is om de nabestaanden op dezelfde manier door te laten leven als toen de overledene er nog was. Daarbij wordt de situatie voordat de betrokkene overleed meegenomen en wordt er gekeken hoe zijn financiële toekomst eruit gezien zou hebben. Daarbij wordt ook naar de situatie van de nabestaanden gekeken.
Geen vergoeding voor immateriële schade
Immateriële schade, zoals het verdriet bij de nabestaanden als gevolg van het overlijden, wordt niet vergoed. Sinds kort biedt de Nederlandse wet wel een mogelijkheid tot vergoeding van de immateriële schade wegens bijvoorbeeld verdriet (smartengeld). Dit wordt ook wel affectieschade genoemd. Zie hiervoor meer bij affectieschade onder veel gestelde vragen.

Gratis advies: neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor gratis advies! U kunt ons bereiken tijdens kantooruren op nummer 074 357 4994 of vul ons contactformulier in.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.